Coronavirus (COVID-19) – Strategische stock – Bepaalde geneesmiddelen in quarantaine met onmiddellijke ingang

17 mrt. 2020
  • Home
  • Nieuws
  • Coronavirus (COVID-19) – Strategische stock – Bepaalde geneesmiddelen in quarantaine met onmiddellijke ingang

Communicatie FAGG 17/03/2020

Mevrouw, Mijnheer,

Om een strategische voorraad geneesmiddelen voor de strijd tegen het coronavirus (COVID-19) aan te leggen, heeft het FAGG aan de groothandelaars en groothandelaars-verdelers gevraagd om ONMIDDELLIJK (binnen de komende uren) de volgende specialiteiten in quarantaine te plaatsen in hun opslagplaatsen (opschorting van de levering):

  • PLAQUENIL (100 dragees CNK: 0125575)
  • KALETRA (5x60ml CNK: 1612605 en 120 tabletten CNK: 2270361)
  • CHLOROQUINI PHOSPHAS (alle presentaties (10g, 25g, 100g …) en alle merken (ACA, Fagron, Infinity, ABC, PCH etc.)

Het doel van deze quarantaine is om het gebruik van deze geneesmiddelen voor te behouden aan de ziekenhuizen waar de meest getroffen patiënten worden behandeld. Deze maatregel is nodig omdat het FAGG heeft vastgesteld dat sommige ziekenhuizen mogelijk niet meer voldoende voorraden hebben om COVID-19 patiënten te behandelen terwijl er nog voorraden zijn bij apotheken die deze niet nodig hebben.

WAARSCHUWING: de apotheken moeten deze geneesmiddelen wel kunnen krijgen voor patiënten met chronische aandoeningen die zijn opgenomen in de goedgekeurde therapeutische indicaties (bijvoorbeeld lupus, reumatoïde artritis en HIV). Als u een van deze geneesmiddelen nodig heeft voor een chronische patiënt, moet u dit verantwoorden tegenover de groothandelaar/groothandelaar-verdeler om het geneesmiddel te verkrijgen.

Het FAGG rekent erop dat alle apotheken zich engageren en hun verantwoordelijkheid nemen zodat de levering van deze geneesmiddelen beperkt blijft tot patiënten met chronische aandoeningen, voor wie wij de verantwoordelijkheid moeten nemen voor de continuïteit van hun behandeling.